Helsingin Sanomat
Home Up

HRS Devoloper's Profile
Media

HELSINGIN SANOMAT

N0 320 (35930) 64 sivua Torstaina 26, marraskuuta 1998

Byrokratia kiehtoo tohtoria

Bangladeshilainen valtiotieteen tohtori Manzoor Alam kouluttaa suomalaisia virkamiehiä tehokkuuteen. Hän tekee valtiovarainministeriölle laajaa vertailevaa tutkimusta seitsemän EU?maan henkilöstöhallinnosta. Hän opettaa useissa Yliopistoissa.

"Rakastan työtäni, ja on hauska olla aktiivinen, kun on nuori. Olen 39, mutta tunnen itseni nuoremmaksi", hän sanoo silmät tuikkien ja nauru hereässä.

Alam tuli Suomeen stipendiaattina vuonna 1982. Sitä ennen hän oli opiskellut kotikaupunkinsa Chittagongin yliopistossa. Hän on myös tehnyt tutkimustyötä Upsalan, Humboldtin sekä Manchesterin yliopistoissa. Helsingin yliopistosta hän valmistui tohtoriksi 1990.

"Sain aika positiivisen kuvan Suomesta, koska olin akateemisissa piireissä", hän toteaa diplomaattisesti.

Valmistuttuaan hän lähti takaisin Bangladeshiin.

"Isä oli toivonut, että minusta tulisi lääkäri, mutta itse en pitänyt verestä enkä leikkaamisesta ja isä oli pettynyt. Kun kerroin että olen tohtori kuitenkin, hän nauroi ja oli onnellinen!"

Mutta huippukoulutettu tohtori ei saanut työtä kotimaastaan, ei koko Etelä?Aasiasta. Sikäläinen, siirtomaavallan perinteitä noudattava byrokratia antaa virkoja vain omille kasvateilleen ? tai niille, joilla on poliittisia tukijoita.

Vuoden päivät Alam istui ja odotti, sitten hän palasi kosmetologivaimonsa kera Suomeen. Paluu ei ollut vaikea, sillä valtionhallinnon kehittämiskeskuksessa häntä jo odotti virka.

Elämää tuikkuva byrokratia

Alam kirjoittaa jo neljättä hallintoaiheista kirjaansa. Hän on innostunut. Byrokratiako tylsää? Kaukana siitä! Kun Alam kuvaa ? lähestulkoon näyttelee ? mitä kaikkea on tapahtunut, ennen kuin esimerkiksi kapakassa yhden oluen tilanneen asiakkaan toivomus voidaan täyttää, selvenee, että hallintojärjestelmä se vasta kiehtova juttu onkin.

Harmaat virkamiehet pitävät kulissien takana käsissään huimaavan pitkiä, elämää tiukkuvia lankoja... joko hyvässä ja tehokkaassa järjestyksessä, tai sotkevat ne. Mutta aina hallinto ja hallitukset ovat ihmisiä varten, Alam korostaa. Siksi byrokraattien täytyy ymmärtää ihmisiä. Tämä pätee niin Euroopan tasolla, jossa integraatio on perin pohjin mullistamassa hallintokäytäntöjä, kuin koko globalisoituvassa maailmassa.

Hallintokoneisto toimii hyvin kun virkamiesten "inhimillisiä resursseja" kehitetään ja heidät saadaan toimimaan tehokkaasti yhdessä.

Alam naurahtaa: hän, bangladeshilainen, on erikoistunut EU:n hallintokäytäntöihin, ei Aasian. Toisaalta:

"Hallintosysteemi on universaali. Se on kuin moottoripyörä liikennesäännöt voivat vaihdella, mutta samoilla välineillä voidaan pyörittää yhtä hyvin diktatuuria kuin demokratiaakin, julkista kuin yksityistäkin sektoria."

Suomalaista virkamieskuntaa Alam pitää aika "pehmeänä". Kaikki tuntevat toisensa. pettäminen ei ole mahdollista ja virkamiehet ovat kilpailuttamisen myötä entistä palveluhenkisempiä, toisin kuin hänen omassa maassaan.

Rikas maa joka köyhtyi

Suomessa on noin 200 bangladeshiläistä. Suurin osa on ahkeria, hyvin menestyneitä kauppiaita. Alam kertoo, että he ovat nyt keräämässä rahaa Bangladeshin tulvauhrien auttamiseksi. Tänä syksynä tulvat peittivät taas melkein kaksi kolmasosaa maasta. Kaksi satoa on menetetty.

Alamin oma perhe ei ole ollut vaarassa. Chittagong on maan ainoita vähän korkeampia alueita; kaikki muu on matalaa suistomaata, jota vesi pyyhkii mennen tullen.

Bangladesh ei ole aina ollut köyhä maa, tohtori huomauttaa. Se oli ennen osa Bengalia, Intian rikkainta maakuntaa, "kultainen viljakuppi" ja ympäri maailmaa haluttujen kankaiden valmistaja.

"Ulkomaalaiset hallitsijat rikkoivat perinteisen maanjaon muun muassa feodaalisella veronkanto? ja maanomistuspolitiikallaan. He myös pakottivat siirtymään ruokaviljan viljelystä indigoon. Kun maa köyhtyi, väestömäärä räjähti kuten aina ahdingossa käy, eikä viljelymaata enää ole tarpeeksi", hän kertoo.

"Itsenäisyys ei parantanut asioita, koska hallitseva luokka on f niin korruptoitunut. Läntisten maiden tulisikin tässä suhteessa painostaa Bangladeshia muutoksiin."

Alam, jossa yhdistyy itämainen kulttuuri ja läntinen koulutus, on joutunut kohtaamaan monia kysymyksiä. Erityisesti häntä on hämmästyttänyt, että lännessä uskonto ja sodat kerkeästi liitetään toisiinsa.

"Mikään pyhä kirja ei kehota tappamaan. Sanaa fundamentalisti käytetään väärin. Fundamentalisti on ihminen, joka uskoo uskonnon perusperiaatteisiin, ja ne ovat kaikissa uskonnoissa samat. Myös Jumala, Allah, God tai Vagoban ovat yksi ja sama. Konflikteja lietsovat vallanahneet ihmiset, joilla ei ole mitään uskoa."

KATRI SIMONEN
Helsingin Sanomat


[ Home ] [ Publications ] [ Profile ] [ Media ] [ HS ]